Papperslösa protesterar i USA

2:13 min

Runtom i USA har protesterna avlöst varandra efter att landets migrationsmyndigheter gripit och deporterat hundratals papperslösa invandrare.

I stadsdelen la Corona i New York är texten på de flesta skyltarna skrivna på spanska. Valentino som jobbar på en pizzeria berättar om protestaktionen.

– Jag kommer inte gå till jobbet. Det är viktigt att visa att vi vågar och att det är många som är i samma situation, säger han.

Det är oklart hur många som kommer göra som Valentino i dag, men ända sedan det stod klart att migrationsmyndigheterna börjat göra räder mot papperslösa har protestaktionerna avlöst varandra.

Bland annat anordnades en demonstration på Foley Square på södra Manhattan i tisdags som samlade hundratals personer.

En av initiativtagarna till demonstrationen var organisationen NYIC, New York Immigration Coalition.

– Folk är vettskrämda, säger talespersonen för NYIC Thanu Yakupitiyage, de vågar inte gå ut från sina hem för att de inte vet vad som kommer hända.

Minst 680 personer har gripits i sex olika delstater runtom i USA. Det meddelade migrationsmyndigheten i måndags.

Därtill har en person som omfattas av DACA-programmet gripits, vilket skapat oro hos många invandrare. DACA är en reform som skyddar vissa personer som invandrat till USA som barn, från att deporteras.

– Även om många papperslösa deporterades under Barack Obama så är det här en förändring, anser Tanu Yakupitiyage, med tanke på att allt det här hänt under bara några veckor och att Donald Trump tar åt sig äran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista