Nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och hans halvbror Kim Jong-Nam
Nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och hans halvbror Kim Jong-Nam. Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN,

Häktade för mord på Nordkoreas ledares bror

1:41 min

Två misstänkta har begärts häktade och en tredje person har gripits i Malaysia misstänkt för inblandning i mordet på den nordkoreanske ledarens halvbror Kim Jong-nam i måndags.

Två kvinnor som misstänkt ha utfört ett giftmord på den nordkoreanske ledarens halvbror Kim Jong-nam begärdes i dag häktade i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.

Kvinnorna har rest på vietnamesiskt respektive indonesiskt pass. Polisen har nu också gripit en misstänkt man som sägs vara en av kvinnornas pojkvän.

De tre misstänks vara inblandade i mordet som skedde i shoppingområdet inne på en av terminalerna på Kuala Lumpurs internationella flygplats i måndags morse.

Enligt lokala medier ska en av de misstänka ha stoppats då hon senare försökte att resa till Vietnam. Hon ska då ha berättat att hon lurats att spruta en vätska på offret.

Malaysias premiärminister har bekräftat att den nordkoreanska mannen som dog redan på väg till sjukhuset var Kim Jong-nam, även om han checkat in under ett annat namn på väg tillbaka till sitt hem i Macau.

Malaysia är ett av få länder som har nära förbindelser med Nordkorea. Den nordkoreanska ambassaden ska ha bekräftat för polisen i Malaysia att den döde är Kim Jong-nam.

Han var en äldre halvbror till Kim Jong-un som nu styr Nordkorea på ett sätt som påminner om ett slutet kungadöme. Han har bland annat låtit avrätta en ingift farbror som anklagades för förräderi 2013.

Trots att Kim Jong-nams kropp ska ha undersökts av rättsläkare i dag, har dödsorsaken fortfarande inte meddelats.

Kim Jong-nams andra fru samt en son och dotter antas befinna sig i Macau, efter att ha levt utanför Nordkorea i mer än femton år.

Enligt uppgifter från den sydkoreanska säkerhetstjänsten ska Kim Jong-nam tidigare ha vädjat till sin yngre bror att skona familjens liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista