Barn som surfar på dator
Foto: Claudio Bresciani / TT

Sexuella övergrepp på nätet kan ge liknande skador som fysiska övergrepp

Forskare: Ska ses lika allvarligt som övergrepp utanför nätet
2:03 min

En ny forskningsrapport från Allmänna Barnhuset och Barnafrid vid Linköpings universitet visar att sexuella övergrepp på nätet kan ge liknande psykiska skador som fysiska övergrepp som sker i verkligheten.

Trots att resultaten skall tolkas försiktigt går mönstren igen från tidigare rapporter enligt rapportförfattarna.

Paulina Bengtsson är verksamhetschef på Novahuset i Linköping som arbetar med barn som blivit utsatta för övergrepp.

– Nu ser vi att det går väldigt mycket direkt på hot, att man kanske söker upp den unga och säger att ”du har det här djuret” och skickar en bild på en hund. Jag dödar hunden om inte du skickar en bild av dig till mig, berättar Paulina Bengtsson

– Det är väldigt mycket direkta hot i dag och det är väldigt svårt som tonåring att veta om det är ett riktigt hot eller ej. De unga skäms för att man haft kontakt med en person som blir hotfull. Det får som konsekvens att de inte söker hjälp eller berättar för någon om vad som hänt, fortsätter Paulina Bengtsson.

Att ungdomen inte berättar kan leda till att den får ångest, mardrömmar, börjar utveckla ett självskadebeteende berättar, Paulina Bengtsson

Både förebyggande arbete och kunskap saknas om de barn som drabbas av sexuella övergrepp på nätet. Det är övergrepp som ofta leder till svår traumatisering. Det framkommer av rapporten från Allmänna Barnhuset och Linköpings universitet.  Man frågade 6 000 ungdomar om övergrepp på nätet.

De barn som drabbas har ofta sedan tidigare, sämre relationer till sina föräldrar och vänner.

– Övergrepp på nätet ska ses lika allvarligt som övergrepp utanför nätet, säger Linda Jonsson, som är en av forskarna.

– Barnen som är utsatta för olika övergrepp på nätet mår betydligt sämre än andra barn. Behandling finns på alldeles för få ställen i landet. Det behövs mer kunskap hos samtliga de grupper som arbetar med utsatta barn alltifrån polis, socialarbetare till terapeuter, säger Linda Jonsson

Skammen och rädslan är stor och att övergreppen leder till ett självskadebeteende är inte ovanligt

– Ungdomarna kan vara väldigt rädda känna att det finns ingen utväg. De vet inte hur de ska ta sig ur situationen. Det kan leda till att de skickar ännu mer bilder, är med i kommunikationer, drivs till att göra saker som de absolut inte vill, säger Linda Jonsson.

Ett råd till vuxna är att ta reda på mer vad som sker på nätet – och ett råd till barn är att alltid berätta för någon vuxen om dom råkat ut för något obehagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".