Längs vägen mot Lundins gruva har flera byar fått skyltarna uppsatta med företagsnamnet Lundin Gold.
1 av 6
Längs vägen mot Lundins gruva har flera byar fått skyltarna uppsatta med företagsnamnet Lundin Gold. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Tuco Sandoval i den lilla byn El Zarza är en av många småskaliga guldgrävare som inte längre tillåts arbeta sedan Lundin Gold köpt rättigheterna till marken.
2 av 6
Tuco Sandoval i den lilla byn El Zarza är en av många småskaliga guldgrävare som inte längre tillåts arbeta sedan Lundin Gold köpt rättigheterna till marken. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Ron Hochstein är chef för Lundin Gold i Ecuador. Han tillbakavisar kritik om att företaget inte infriat sina löften om jobb och säger att gruvan förhoppningsvis inte orsakar miljöförstöring.
3 av 6
Ron Hochstein är chef för Lundin Gold i Ecuador. Han tillbakavisar kritik om att företaget inte infriat sina löften om jobb och säger att gruvan förhoppningsvis inte orsakar miljöförstöring. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Claudia Broja säger att vägen blivit mycket sämre sedan Lundins tunga lastbilar börjat köra fram och tillbaka till gruvan.
4 av 6
Claudia Broja säger att vägen blivit mycket sämre sedan Lundins tunga lastbilar börjat köra fram och tillbaka till gruvan. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Veronica TroJa säger att byinvånarna funderar på att sätta upp vägblockader i protest mot Lundin Golds gruva.
5 av 6
Veronica Troja säger att byinvånarna funderar på att sätta upp vägblockader i protest mot Lundin Golds gruva. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Den lilla byn El Zarza ligger precis intill Lundin Golds guldgruva. Företaget har delfinansierat en fotbollsplan och renoveringen av en kyrka - men byborna är kritiska mot att löften om jobb inte infriats.
6 av 6
Den lilla byn El Zarza ligger precis intill Lundin Golds guldgruva. Företaget har delfinansierat en fotbollsplan och renoveringen av en kyrka - men byborna är kritiska mot att löften om jobb inte infriats. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Lundin Gold anklagas för uteblivna jobb i Ecuador

2:49 min

Det svensk-kanadensiska företaget Lundin Gold anklagas för att ha brutit löften om arbetstillfällen och för att ha försämrat vägarna där de anlagt en guldgruva.

– När Lundin först kom hit för två år sedan så lovade de att ge oss jobb, säger Tuco Sandoval. Men de har anställt flera hundra personer under prospekteringsperioden och bara fyra personer härifrån har fått arbete.

I december skrev Lundin Gold, en del av Lundingruppen, under ett slutgiltigt avtal om att börja exploatera guldgruvan Frutas del Norte i sydöstra Ecuador, som väntas ge vinster på 1,5 miljarder dollar. Enligt ecuadoriansk lag ska befolkningen nära gruvan prioriteras vid anställningar, så i byn El Zarza är besvikelsen stor över att så få personer fått arbete.

– Vi funderar på att sätta upp vägblockader för att hindra Lundins lastbilar från att åka till och från gruvan i protest. Förr jobbade många av oss med att själva leta efter guld i floderna. Nu får vi inte det längre eftersom Lundin köpt rättigheterna till marken, säger Veronica Troja, som oroar sig över att floderna ska förorenas av gruvdriften. 

Miljöorganisationer i Ecuador har också kritiserat att regeringen ändrat gränserna för ett naturreservat efter företagets önskemål. 

– Lundin Gold har delfinansierat en idrottsplan i El Zarza, där ju bra. Men samtidigt har vår enda väg har blivit mycket sämre eftersom gruvbolagets tunga lastbilar kör där hela tiden och river upp damm som gör barnen sjuka, säger Claudia Broja.

Ron Hochstein är vd för Lundin Gold. På väggen i hans arbetsrum sitter en karta över området som tydligt visar hur floden i El Zarza passerar rakt genom gruvområdet. Jag frågar om han kan lova att vattnet inte kommer förorenas.

– Jag kan inte lova att vi inte orsakar någon miljöförstöring. Olyckor händer. Men jag lovar att vi kommer minimera risken för att till exempel cyanid skulle rinna ut i vattnet, säger Ron Hochstein, som poängterar att Lundin Golds höga krav på erfarenhet och hälsotillstånd kanske gör att lokalinvånarna har orealistiska förväntningar på hur många som kan få jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista