Kronan försvagad

Den svenska kronan försvagades mycket mot både euron och dollarn under tisdagen. Vid 18-tiden hade euron blivit 8 öre dyrare kostade 9,37. Samtidigt hade dollarn blivit 13 öre dyrare och kostade 10,25 kr.
Enligt Mats Kinnvall som är chef för internationell analys vid Handelsbanken så är kronförsvagningen i huvudsak politisk, eftersom marknadens aktörer oroar sig för att statsminister Göran Persson är på väg att flytta fram folkomröstningen om svenskt EMU-medlemsskap från våren 2003 till hösten 2003. Men statsminister Göran Persson håller inte med. Göran Persson säger till Ekot att det inte spelar någon roll om folkomröstningen om medlemskap i valutaunionen sker på våren eller hösten eftersom inträdesdatumet ändå kommer att bli detsamma oavsett när omröstningen sker. Kronförsvagningen beror på andra faktorer, enligt statsminister Göran Persson som inte anser att det finns några problem med den svenska ekonomin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista