Kommun betalar ockerhyror

Upp emot 23 000 kronor har Göteborgs kommun betalat i månadshyra för mycket dåligt underhållna lägenheter, i syfte att erbjuda dessa till personer som av sociala eller medicinska skäl inte kan ordna sitt boende själva. Totalt hyr Göteborg nära 2 000 lägenheter på det här sättet.
Det är SVT:s program Uppdrag Granskning som avslöjat att Göteborgs kommun betalar ockerhyror för lägenheter till personer som inte kan ordna sitt boende själva. Det är en privatvärd i Göteborgsområdet som hyr ut lägenheterna möblerade och därför kunnat motivera de höga hyrorna. Men bostäderna har varit så dåligt underhållna, ostädade och med trasiga möbler att det lett till oacceptabla bostadsförhållanden. Ingen inspektion av bostäderna har gjort och Håkan Linnarsson, stadsdelschef i Göteborg säger att han vid sitt första besök såg lägenheter som gjorde honom chockad. Dålig kontroll och samordning inom kommunlednigen är troligen svaret på att uthyrningen har kunnat pågå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".