Enighet om barnäktenskap

1:58 min

Oppositionspartierna lägger ned planerna på att låta riksdagens civilutskott ta fram ett lagförslag om ett totalförbud mot barnäktenskap. Det står klart efter dagens möte med regeringen.

– Eftersom regeringen nu har sagt att man tillsätter utredningen, och den civilrättsliga delen ska komma i ett delbetänkande, så låter vi regeringen, som brukar ta fram förslagen till lagstiftning göra det. Men vi kommer att följa arbetet, säger Ewa Thalen Finné, Moderaternas talesperson i civilutskottet.

I morse träffade justiteminister Morgan Johansson och barnminister Åsa Regnér företrädare för alliansen och Vänsterpartiet för att diskutera åtgärder mot barnäktenskap.

Bakgrunden till mötet är att Liberalerna har föreslagit att riksdagens civilutskott ska köra över regeringen – och på egen hand ta fram ett lagförslag med innebörden att inga barnäktenskap ska erkännas i Sverige.

Men som Ekot kunde berätta i går tänker regeringen nu utreda en sådan lagändring, och ett lagförslag ska vara klart redan i år, säger justitieminister Morgan Johansson.

– Vi har sett en del av de här fallen, och vi tycker att det är viktigt att klargöra regelverket. Samtidigt ska man veta att det heller inte är okomplicerat. Det handlar om bodelning, om arvsrätt, och sådant som man måste titta på när det gäller konsekvenserna. Men det är viktigt att sända en tydlig signal att barnäktenskap inte är tillåtet i Sverige.

Och oppositionspartierna är nöjda med justitieministerns besked om en snabbutredning. Robert Hannah är Liberalernas talesperson i civilutskottet.

– Det är jättebra att regeringen nu har tillmötesgått Liberalernas krav. Vi är fortfarande kritiska till hur lång tid det har tagit. De har känt till det här sedan hösten 2015, om de här flickorna som är i barnäktenskap.

Allianspolitikerna gör bedömningen att en lagändring nu kan komma på plats lika snabbt som om riksdagen hade kört över regeringen – och tagit fram ett eget förslag.

– Eftersom de har lovat att skyndsamt komma tillbaka, så tycker vi att det räcker, men vi kommer att vara en nagel i ögat på dem, vi kommer att se till att de kommer tillbaka snabbt, säger Robert Hannah. Liberalerna.