Svenska pengar. Mynt staplade ovanpå en hundralapp. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Sjunkande inflationstakt

Lägre än i december
1:22 min

Siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att inflationen landade på 1,4 procent och ligger därmed i stort sett i linje med Riksbankens prognos.

Januari är alltid en svår månad när det kommer till att mäta och uppskatta inflationen. Vid årskiftet införs nya skatter, avgifter och den så kallade korgen med varor som SCB använder för sina beräkningar, anpassas till nya konsumtionsmönster. Sammantaget påverkar detta den siffra som man får fram i slutändan.

Med detta sagt, inflationstakten är nu 1,4 procent, det är lägre än i december då var den 1,7. Det som drar normalt upp inflationen är priset på vissa livsmedel – som kaffe, lokaltrafik, el, bränsle och drivmedel som alla blivit dyrare.

På nedsidan, alltså sådant som sjunkit i pris och som drar ned inflationen, hör som brukligt i januari, klädreor, hotellnätter, flygpriser och charterresor.

Inflationssiffran ligger i stort i linje med Riksbankens förväntningarna. Av stor betydelse inför nästa räntemöte, som sker i april, är hur avtalsrörelsen utvecklas.

Förhandlingar pågår och i slutet av mars ska industrin vara klar sitt avtal. Ju större lönepåslagen blir, desto lättare är det för riksbanken att nå sitt inflationsmål på 2 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".