Migranter tar sig över stängsel.
Foto: Santi Palacios/AP

Migranter stormade gränsen i Ceuta

Alice Petrén: Många skadades men var samtidigt segerrusiga
3:26 min

Hundratals flyktingar och migranter har återigen lyckats ta sig in i den spanska enklaven Ceuta i Marocko. I natt stormade nära 1 000 människor det höga stängslet.

– Det finns ett starkt tryck att ta sig in i Europa, säger Alice Petrén, vår Migrationskorrespondent.

Det är tredje gången på kort tid som flyktingar och migranter tagit sig över det höga stängslet in i Europa. 

– I natt var de kanske 800 till 900 personer, och hälften av dem lyckade ta sig in. Många skadades och blev omhändertagna av sjukvårdspersonal, säger vår Migrationskorrespondent Alice Petrén. 

På nyårsdagen var det drygt 1 000 personer som försökte ta sig över taggtråden via den spanska enklaven Ceuta i Marocko – alla misslyckades.

Och i början av december var det ungefär som i natt, 800 till 900, och då lyckades enbart hälften, berättar Alice Petrén.

– Man ska komma ihåg att det är väldigt svårt och farligt att försöka ta sig in, men de har verktyg att ta sig fram, säger hon.

Hon säger att människorna som väl ta sig över, även om de är skadade och blodiga, är väldigt segerrusiga.

– De ropade "frihet, frihet", för de får nog vara kvar i Spanien när de väl tagit sig över, säger Alice Petrén. 

Enligt henne arbetar EU hårt med att försöka täppa till via Libyen, som är den vanligaste vägen in i Europa. Samtidigt pågår också samtal om att samarbeta med Algeriet, Tunisien och Egypten, för att minska flyktingströmmen.

– Längst hela kusten väntar människor på att ta sig vidare mot Europa. Det har varit lugnare en bra tid, men senaste tiden har det varit många gånger som vi mötts av budskapet att nya tagit sig in.

Alice Petrén berättar att detta är ett tecken på att när man täpper till på ett ställe längst kusten så öppnar nya vägar, för att många vill vidare till Europa.

– När man ser att människor nu försöker passera dessa stängsel som är väldigt svåra att ta sig i genom, så förstår man att det är många som vill komma över.

Vad gör EU?

– Man hoppas på avtal och förhandlar med alla länder längst den nordafrikanska kusten, i synnerhet med Libyen. Och det sker i ett rakettempo för att få fram lösningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".