Flytträtt ska locka småsparare

Försäkringsbolagen fortsätter sin kamp om småspararnas pengar. Tidigare har bolagen inte tillåtit att kunderna flyttar på sitt pensionssparande men idag presenterade AMF Pension nya flyttregler.
Förändringen är så klart ingen välgörenhet, utan ett sätt att locka nya kunder, vilket AMF Pensions vd Christer Elmehagen medger. Den så kallade Flytträtten innebär alltså att pensionssparare ska kunna flytta sina pengar till ett annat försäkringsbolag. Tidigare var pengarma låsta i bolagen till pensionsåldern. Debatten om pensionspengarna blossade upp i samband med att Skandia sålde sin förvaltning av pensionspengarna till Den norske bank i början av året. Och Försäkringsbolagen hade fram till dess inte visat något större intresse av att införa flytträtt. Men nu har flera bolag, bland annat Handelsbanken, Folksam och AMF pension presenterat olika lösningar. Det vanligaste är att bara nytecknade försäkringar har flytträtt. Men AMF Pension tillåter flytt av både gammalt och nytt sparande. Det ska ske enligt en ganska komplicerad modell för att dom som stannar kvar inte ska missgynnas. I vissa fall kan det bli ganska dyrt att byta bolag och Christer Elmehagen räknar inte med någon större flyttvåg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".