Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: Paul Sakuma/TT.

Facebook presenterar manifest som ska möta kritiken

Expert: Uttrycker en oro för en ökad polarisering av åsikter
1:35 min

Med nära två miljarder användare har Facebook en särställning i värden. Grundaren Mark Zuckerberg har publicerat ett manifest där han går igenom de områden han anser att Facebook måste bli bättre.

Det här är ett svar på kritiken som sajten har fått ta emot, säger Karim Jebari, forskare på Institutet för Framtidsstudier. 

– Kritiken har kanske väckt tankar hos Zuckerberg om Facebooks makt och ansvar. Jag upplever att han tidigare slagit ifrån sig om de här sakerna. Jag tyckte mig se en större förståelse, samtidigt tycker jag inte han går tillräckligt långt men det kanske bara är ett första steg, säger Karim Jebari. 

Manifestet tar upp flera av de områden som Facebook kritiserats för, till exempel falska nyheter och filterbubblor där användarna inte möts av motsatta åsikter. Men när det gäller falska nyheter går han snabbt över till att diskutera nätets dragning åt sensationella och enkla rubriker. 

Det är också ett område där en konkret lösning faktiskt presenteras. För att avgöra en artikels innehåll i förhållande till rubriken som visas på Facebook tittar nu sajten på hur många som delar innan de läst. Om en artikel får många delningar efter att någon läst den viktas det högre än om många delar direkt från Facebooks tidslinje utan att ha klickat sig vidare. 

Mark Zuckerberg uttrycker också en oro för motreaktionen mot globaliseringen och en ökad polarisering av åsikter. I en intervju med BBC i samband med publiceringen talar han mer om den oron. 

– När Facebook startade var ambitionen att koppla ihop hela världen inte kontroversiell. Det var utgångspunkten människor hade. Nu håller den visionen på att bli kontroversiell, säger Mark Zuckerberg. 

Men svaren på problemen som tas upp i manifestet är ofta vaga och flera av dem skjuts på framtiden. Karim Jebari tror att det helt enkelt beror på att lösningen saknas i dag. 

– Jag får en känsla av att han helt enkelt inte vet. Jag vet inte heller ärligt talat, jag har inga goda råd. Det är av det skälet han säger att han är intresserad av att börja tänka på de här sakerna, men han har inga svar, säger Karim Jebari. 

En åtgärd som han återkommer till är det som kallas artificiell intelligens. Alltså att datorerna själva till exempel ska se skillnad på en nyhet om ett terrordåd eller terroristpropaganda. 

Det är ett område som de sker mycket utveckling inom, men som samtidigt på många sätt är i sin linda. Några av problemen kan sajten börja tackla i år men många andra lösningar ligger flera år fram i tiden om de ska hanteras av smarta maskiner. 

Karim Jebari säger att det är välkommet att Mark Zuckerberg börjar erkänna kritiken men det saknas en insikt om hans egen makt i världen. 

– Facebooks makt är mycket större över våra liv och vår kultur än vad andra stora företag, som till exempel Coca Cola eller McDonalds har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".