USA:s försvarsminister: Trump stöder Nato

2:10 min

Donald Trump har kommit med motsägelsefulla signaler om vad som ska ske med försvarsalliansen Nato. Men när den årliga säkerhetskonferensen i München startade i dag så bedyrade den nye försvarsministern att Trump helhjärtat stöder Nato.

– President Trump har kommit till makten och han har nu helhjärtat slutit upp i stödet av Nato, sade USA:s försvarsminister James Mattis.

Han sade dock direkt att Nato måste förändras om alliansen ska förbli relevant, bland annat bli bättre på att bekämpa terrorism.

Trumps kallsinniga attityd, som det har uppfattats, har tagits emot med stor oro i de europeiska Nato-länderna som ser sin säkerhet beroende av USA.

James Mattis ambition var nu uppenbarligen att stävja den oron och han återkom flera gånger till samarbetet över Atlanten. Han tog också upp den amerikanska käpphästen att Europa måste lägga mer pengar på sitt försvar.

– Alla som drar nytta av den bästa alliansen i världen måste också ta en proportionell del av kostnaderna, sade han.

Till skillnad från i torsdags, i Bryssel, hotade han dock inte de länder som har låga försvarskostnader med att USA i så fall kommer att "moderera" stödet till dem i händelse av kris.

I stället sade han att paragraf 5 i Nato-stadgan är en benhård princip, den paragrafen säger att andra Nato-länder ska komma till hjälp om någon medlemsstat anfalls.

Försvarsminister James Mattis anses vara en av de mest Rysslandskritiska i Trump-administrationen, delvis till skillnad från presidenten själv.

I sitt tal i München nämnde inte han inte Ryssland direkt, men han sade att säkerhetsläget i Europa ändrades fundamentalt 2014, och med det avsåg han uppenbarligen den ryska annekteringen av ukrainska Krim.

I samma anda sade han att Nato måste stärka enigheten mot dem som attackerar den demokratiska processen i medlemsländerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista