Öresundståg ute på Öresundsbron.
Foto: Karin Genrup/Sveriges Radio

Fyra får fängelse för människosmuggling

Kammaråklagare: "Pass utfärdade för andra personer"
0:41 min

Fyra personer döms till fängelsestraff i Malmö tingsrätt för att ha hjälpt personer att ta sig in i Sverige mot betalning.

En 39-åring huvudman döms till två år och åtta månaders fängelse för bland annat grovt organiserande av människosmuggling under nästan fyra års tid.

De övriga åtalade, en man och en kvinna hemmahörande i Malmö och en man hemmahörande i Karlskrona, döms till fängelse i sex månader till ett år.

Lars Wilhelmsson, kammaråklagare, säger att utredningen har varit omfattande.

– Det har varit svårt att kartlägga den exakta omfattningen, det kan man ju inte riktigt. Men det som har gått tydligt att visa på är att det har varit stor omfattning i verksamheten, säger kammaråklagare Lars Wilhelmsson.

Han säger att smugglingen har gått till på flera olika sätt, men att man arbetat mycket med flygresor.

– Oftast har man bokat resor i andra personers namn och ofta har man utrustat de personer som man velat smuggla in till Sverige med pass eller resedokument utfärdade för andra personer så att de därigenom ska kunna ta sig förbi kontroller på flygplatser ut från andra länder och in i Danmark eller Sverige, säger han.

Enligt åtalet har de fyra alla medverkat vid resor genom Europa med slutdestination Sverige. De har tagit emot pengar för resorna och försett både barn och vuxna med falska pass och andra resehandlingar.

Hur många som smugglats in i Sverige är oklart. De flesta har kommit via flyg från olika EU-länder till Köpenhamn och därifrån vidare med tåg till Sverige. Men vissa har också flugit till Arlanda och Landvetter.

Mer om Flyktingsituationen i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".