Nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och hans halvbror Kim Jong-Nam
Nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och hans halvbror Kim Jong-Nam. Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN,

Ytterligare en gripen efter mordet på Kim Jong-Nam

Malaysisk polis har gripit en nordkoreansk medborgare i utredningen kring mordet på Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Den senast gripne mannen hade malaysiska dokument för utländska arbetare, som sade att han var en 46-årig nordkoreansk medborgare. Han togs av polisen fredag morgon, lokal tid.

Han är den förste nordkorean som gripits efter mordet. Sedan tidigare sitter två kvinnor och en man frihetsberövade. Kvinnorna har indonesiskt respektive vietnamesiskt pass och mannen är från Malaysia.

Medierna i Nordkorea har inte rapporterat alls om mordet på Kim Jong Nam, som skedde i måndags på flygplatsen i Kuala Lumpur.

Nordkoreas ambassadör i Malaysia anklagar landets polis för att samarbeta med "fientliga krafter", enligt ett uttalande. Ambassadören anser att Sydkoreas uppgifter om mordet handlar om att dra uppmärksamhet från en korruptionsskandal på hemmaplan.

Nordkorea kommer inte att acceptera resultatet av en obduktion som utförs i Malaysia, enligt ambassadören.

Polisen i Malaysia har sagt att Nordkorea inte får kroppen förrän en utredning är klar, vilket också innefattar att en familjemedlem skickar över dna-prov så att Kim Jong-Nam kan identifieras. 

Kim Jong-Nam var Nordkoreas tidigare ledare Kim Jong-Ils äldste son. Han levde i exil och har kritiserat sin halvbror Kim Jong-Un offentligt.

Han skulle på måndagen den 13 februari flyga till regionen Macao i södra Kina och togs efter överfallet först om hand i flygplatsens sjukrum. Han avled i ambulansen på väg till sjukhus.

Sydkoreansk underrättelsetjänst har sagt att nordkoreanska agenter giftmördade halvbrodern. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista