Fästingarna är här igen

Milda vintrar leder till fler fästingar, och i södra Sverige märktes fästingarna i år redan i mars. Det här är en utveckling som kommer att fortsätta enligt zoologen Nisse Hildén.
Milda vintrar och fuktiga somrar är fästingarnas favoritväder och om utvecklingen med milda vintar fortsätter finns det risk för att det kan bli enormt mycket fästingar, enligt Nisse Hildén, zoolog i Borås. De sjukdomar som fästingar kan sprida är borelia, hjärnhinneinflammation och fästingfeber. Johan Berglund, läkare vid Blekingesjukhuset som länge forskat om fästingar och försöker hitta ett vaccin mot borelia säger att fler nu kommer med fästingar till vårdcentraler och sjukhus, dels för att oron ökar, dels för att fler blir smittade. Men om man får en fästing på sig hjälper det att plocka bort den så fort som möjligt, då ger bara ett av 200 bett sjukdom, enligt Johan Berglund, som tycker att oron ibland kan vara för stor. Det råd läkaren och forskaren Johan Berglund ger för att undvika fästingbett i naturen är att man håller sig på vägar och stigar och undviker lite högt gräs och ormbunksbestånd där fästingarna trivs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista