Rotterdam demonsterar mot politikermord

Tusentals människor tågade på tisdagkvällen genom Rotterdams gator i en manifestation för den mördade nederländske partiledaren Pim Fortuyn. Tidigare på dagen förklarade den holländske premiärministern Wim Kok att Nederländerna går till val som planerat den 15 maj, trots mordet.
Många som deltog i manifestationen bar nederländska flaggor och bilder på den mördade politikern. Valet hålls som planerat Tidigare på tisdagen sade en mycket allvarlig premiärminister Wim Kok att han efter konsultationer med andra partier i parlamentet och med partiet Pim Fortuyn's lista, som än så länge inte har några platser, kommit fram till att valet inte ska flyttas. Det hålls som planerat onsdag nästa vecka, och att döma av de mycket långa köerna sörjande vid statshuset i Rotterdam under tisdagen har Pim Fortuyn och förmodligen också hans parti ett mycket starkt stöd idag, rapporterar SR:s korrespondent Willy Silberstein. Partiet uppmanar till röstning En talesman för Pim Fortuyns parti sade att Fortuyn var en demokrat och att det bästa sättet att hedra honom är att gå till vallokalerna och rösta nästa vecka. Den misstänkte gärningsmannen som greps på måndagskvällen är 32 år gammal. Han har inte gjort några medgivanden. Flera tidningar beskriver mannen som en vänsterextremist. I hans rum har polisen påträffat material för miljörörelsen, samt kulor av samma kaliber som dödade Pim Fortuyn på måndagskvällen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".