Utrikesminister Margot Wallström oroad över USA:s klimatriktning

2:00 min

Utrikesminister Margot Wallström är djupt oroad över att en känd klimatskeptiker, som vill främja fossila bränslen, nu har blivit utnämnd till chef för den amerikanska miljömyndigheten.

En av många säkerhetsfrågor som debatterats på konferensen i München är klimathotet och på plats för att diskutera den frågan är Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

– Det är väldigt allvarligt och samtidigt måste vi se till att kunskaperna kommer fram. Fakta är ju att sedan lång tid tillbaka så har världens forskare varit överens om klimathotet och klimatförändringarna. Det finns egentligen inga avvikande meningar inom forskaretablissemanget.

Det är inte kunskap som saknas, enligt Margot Wallström. Nu krävs politisk handling. Den nyutnämnde chefen för miljömyndigheten EPA har gjort sig känd för att ifrågasätta människans roll i klimatförändringarna. Som åklagare i delstaten Oklahoma har han flera gånger stämt den myndighet han nu ska leda, för beslut som går mot olje- och gasindustrins intressen

Om Trump och hans nya administration i Washington ifrågasätter de samstämmiga slutsatserna i rapporterna från FN:s klimatpanel, då kanske vi måste hitta andra samarbetspartners i USA, säger Margot Wallström.

– Vi kanske ska jobba direkt med delstater, se till att vi engagerar oss med näringslivets företrädare och industrin i USA. De har ju förstått det här.

Frågan om vad USA:s nye president egentligen vill, har genomsyrat hela den pågående säkerhetskonferensen i München. Det har uttalats många högtidliga lovord för fortsatta nära relationer mellan Europa och USA men Margot Wallström saknar fortfarande tydliga besked i flera frågor.

– Vi skulle ju vilja fråga om grundläggande principer som synen på FN-samarbetet, synen på frihandel som en motor i att skapa fred och säkerhet, synen på internationella avtal, på multilateralismen, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista