400 anställda guidar eller arbetar med underhållet av museet St Isakskatedralen i St Petersburg.
1 av 6
400 anställda guidar eller arbetar med underhållet av museet St Isakskatedralen i St Petersburg. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Den 300 000 ton tunga Isakskatedralen i St Petersburg är ett museum.
2 av 6
Den 300 000 ton tunga Isakskatedralen i St Petersburg är ett museum. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Alexej Kovaljov
3 av 6
Lokalpolitikern Alexej Kovaljov kämpar för att Isakskatedralen ska förbli ett museum. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Polina Kosteleva initiativtagare till en protestlista mot att Isakskatedralen förs över till rysk ortodoxa kyrkan.
4 av 6
Polina Kosteleva initiativtagare till en protestlista mot att Isakskatedralen förs över till rysk ortodoxa kyrkan. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Inne i Isakskatedralen i St Petersburg finns alltid besökare.
5 av 6
Inne i Isakskatedralen i St Petersburg finns alltid besökare. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Isakskatedralen
6 av 6
Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Konflikt om vem som ska äga dyr katedral

"Kyrkan kan kräva byggnaden utan att betala fullt för den"
2:07 min

Konflikten om vem som ska bestämma över den gigantiska Isakskatedralen i Sankt Petersburg samlar tusentals demonstranter varje helg. I dag gick präster och fotbollshuliganer i procession för att rysk ortodoxa kyrkan ska ta över helt och hållet.

De kom i bussar, kamouflageklädda nationalister, som stöder utbrytarna i Donbass, kosacker. De ökända fotbollsfansen från lokala laget Zenit gick tillsammans med präster och vanliga troende i procession runt Isaakskatedralen i centrum av Sankt Petersburg.

De stöder guvernörens beslut att museet åter ska bli en kyrka. Mot dem finns över 300 000, som skrivit under en petition om att det förblir ett museum, som sköts och finansieras av staten. Men där kyrkan kan hålla gudstjänst då och då, precis som idag. Polina Kosteleva är en av motståndarna.

– Isaakskatedralen är precis som Erimitagemuseet vårt visitkort och viktigt för turismen för staden, säger hon. 

Katedralen blev klar 1858 efter 40 år. Den väger över 300 000 ton och är över 100 meter hög. Att underhålla den är kostsamt och det betalas idag av staten och genom inkomster från turismen. De som är emot hävdar dels att kyrkan inte har sådana resurser, dels att katedralen främst varit ett museum.

Erimitagemuseets chef har också protesterat och varje helg har demonstranter emot samlats. Den största skaran samlade nära 2 000 demonstranter.

En annan viktig faktor för motståndarna är att Ryssland enligt författningen är en sekulär stat och att beslutet inte rimmar med det. Alexej Kovaljov är en av dem.

– Vi saknar speciella lagar i Ryssland, som reglerar relationen mellan stat och kyrka. Kyrkan kan kräva att få tillbaka en byggnad, men behöver inte ta fullt finansiellt ansvar för dess underhåll, säger Kovaljov, som är ledamot för partiet Rättvisa Ryssland i Sankt Petersburgs stadsfullmäktige.

Han pekar också på att rysk ortodoxa kyrkan har kunnat hålla gudstjänst i katedralen, samtidigt som den fungerat som museum. Att det varit så gör att motståndarna oroas för vad rysk ortodoxa kyrkan tänker göra med museet. Det finns en risk att det inte blir lika tillgängligt och att det som inte är religiösa föremål tas bort.

Många av motståndarna är själva troende, som inte förstår varför katedralen behövs. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".