Danmark skärper reglerna för invandring

Det blir ännu svårare för asylsökande och flyktingar att komma till Danmark och få stanna i landet. Det blir resultatet av den danska regeringens uppgörelse med det främlingsfientliga Dansk Folkeparti. Oppositionen är mycket kritisk.
Inte nog med att de asylsökande ska tvingas vänta i sju år innan de kan få permament uppehållstillstånd. Vill de sedan efter ytterligare ett par år bli danska medborgare måste de kunna lika mycket danska som en elev i nionde klass. Det är en skärpning jämfört med de förslag som integrationsminister Bertel Haarder tidigare lagt fram. Allt tuffare Kravet på att ordna fram bostäder inom tre månader åt flyktingar som fått placering i en kommun avskaffas också. Istället ska det ske så fort som möjligt. Tillsammans med lägre bidrag, stränga påföljder för asylsökande som begår brott och att det blir betydligt svårare att få att hämta makar och anhöriga från hemlandet gör det här tillvaron betydligt tuffare från 1:a juli för de allt färre som söker skydd i Danmark. Oppositionen rasar Dansk Folkepartis mycket belåtna partiledare Pia Kjaersgaard säger att tusentals färre kommer att komma och den danska staten sparar miljarder, och om effekterna uteblir ska dessutom avtalet omförhandlas. Oppositionen däremot rasar mot uppgörelsen. Socialliberala Radikale venstres Elisabeth Arnold säger att Dansk Folkeparti har fått precis som det vill och socialdemokraterna säger att livet kommer att bli svårare i Danmark för alla invandrare. Landet kommer att få en permanent främlingsfientlig debatt, varnar Invandrarorganisationen Indsams ordförande Mohammed Gelle.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".