Fox News försvarar publicering om Sverige

1:50 min

Turerna kring Donald Trumps Sverigeutspel fortsätter. Stefan Löfven uttrycker förvåning. Samtidigt försvarar Fox News sin beskrivning av den svenska migrationspolitiken som ett misslyckande.

Den amerikanska tv-kanalen Fox News sände på måndagen ytterligare ett inslag om den svenska migrationspolitiken.

– Ingen har försökt mer än Sverige när det kommer till att integrera flyktingar, men det har skapat ett stort, stort kaos, sa Fox News reporter Tucker Carlson i en sändning i dag.

Tv-kanalen hänvisar sedan till ett Facebook-inlägg av polismannen Peter Springare från Örebro, vilket de menar bekräftar deras beskrivning av situationen i Sverige.  

Och det var just ett inslag från Fox News som Donald Trump hänvisade till efter att han i lördags sagt "Titta vad som hände i Sverige i går". Fox News hade sänt ett inslag där de sa att våldsbrotten hade ökat dramatiskt i Sverige på grund av att man har tagit emot flyktingar. Men några källor till den informationen presenterades inte.

Trumps uttalanden har kritiserats för att inte ha varit grundade på fakta, bland annat av The New York Times som i en artikel beskriver den förvåning Trumps uttalande möts av i Sverige.

Donald Trump skrev själv på Twitter i dag att "de falska nyhetsmedierna" försöker säga att invandringen i Sverige fungerar väldigt bra - men att det inte stämmer.

Presidentens uttalanden förvånar Sveriges statsminister Stefan Löfven. Under en presskonferens tidigare i kväll svarade han på Trumps utspel:

– Jag var som många andra förvånade av kommentarerna om Sverige under helgen. Sverige, liksom många andra länder, står inför möjligheter liksom utmaningar, sa Stefan Löfven.

Statsministern hänvisade till att Sverige är högt rankat internationellt när det kommer till jämställdhet, levnadsstandard och konkurrenskraft. Stefan Löfven sa att det finns tydliga fakta som pekar på att Sverige hanterar situationen väl, men att det också finns utmaningar. Och tillade att det är viktigt att alla använder fakta på rätt sätt.

–  Vi måste alla ta ansvar för att använda fakta korrekt och för att verifiera alla fakta som vi sprider, sa Stefan Löfven.

Löfvens uttalande kom under en pressträff sedan han träffat Kanadas generalguvernör David Johnston i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista