Förslag: Asylsökande ska kunna avvisas utanför EU vid kris

1:25 min

Tyskland och Frankrike föreslår en slags krismekanism som innebär att asylsökande ska kunna direktavvisas till läger i länder utanför EU om flyktingströmmarna blir för stora, enligt ett internt dokument som diskuteras i EU och som Ekot läst.

Tyskland och Frankrike skriver att den viktigaste lärdomen av den senaste flyktingkrisen är att enda sättet att få stopp på flyktingströmmarna är att samarbeta med länder utanför Europa.

EU måste därför kopiera flyktingavtalet med Turkiet och teckna liknande avtal med andra länder, till exempel i Nordafrika, står det i det så kallade icke-pappret som just nu cirkulerar i EU:s huvudstäder.

Enligt det tysk-franska förslaget ska en ny krismekanism inrättas som ska triggas igång vid en massflykt-situation. Då ska alla asylsökande som kommer till EU direktavvisas till läger utanför EU utan att först få en asylprövning.

Det går inte i dag eftersom EU ställer hårda krav för att avvisa asylsökande till så kallade säkra länder, bland annat så att de får en rättssäker asylprövning och drägliga levnadsvillkor.

Nu ska det räcka med att en asylsökande inte riskerar det som kallas refoulement, alltså att utsätts för tortyr eller dödsstraff eller annan förnedrande behandling.

Enligt kritikerna skulle det här innebära att EU nu omfamnar Australiens tuffa flyktingpolitik, där asylsökande låses in i läger på bland annat ön Papua Nya Guinea.

En skillnad är att EU ska ta hjälp av FN:s flyktingorgan UNHCR för att plocka ut personer som är i behov av skydd och de ska få rätt att komma till Europa som så kallade kvotflyktingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista