Donald Trump fördömer våg av antisemitism i USA

2:10 min

Efter flera hot mot judiska föreningar i USA de senaste månaderna uttalade sig i dag president Donald Trump i frågan. Presidenten sa att händelserna var fruktansvärda.

Det var under ett besök på afroamerikanska museet i Washington DC som Donald Trump uttalade sig om antisemitismen i USA.

– Det här är muséet påminner oss om varför vi måste bekämpa trångsynthet, intolerans och hat i alla former. De antisemitiska hot som drabbat våra judiska samfund är fruktansvärda och smärtsamma, sade Donald Trump.

I går evakuerades elva judiska föreningslokaler efter att ha bombhotats, bara i år har totalt 69 liknande hot riktats mot judiska föreningar i 27 olika delstater.

Därtill kom det sent i går kväll rapporter om att en judisk begravningsplats i Missouri hade skändats, lokala medier rapporterar idag att hundratals gravplatser kan ha vandaliserats.

En del bedömare drar slutsatsen att högerextrema krafter som delvis fått Donald Trump vald också kan ligga bakom ökningen av antisemitism i USA just nu.

Enligt en ny rapport från organisationen The Southern Poverty Law Center är antalet grupper som sprider hat eller utövar våld mot andra - baserat på till exempel religion och etnicitet - på väg mot nya rekordnivåer.

Organisationen kopplar ökningen till den högerpopulism som ibland frodats under Trumps valkampanj.

Det här är första gången president Trump kommenterat den våg av antisemitism som drabbat judiska församlingar och föreningar i USA.

När han för några dagar sedan fick frågan av en judisk journalist under en presskonferens uppfattade han frågan som en anklagelse och beordrade journalisten att sätta sig ner.

I dag var han tydlig när han till MSNBC:s journalist sa att han fördömer de här händelserna "i alla lägen".

– Det här måste få ett slut och kommer få ett slut, sade president Trump.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista