USA aviserar hårda tag mot papperslösa

1:41 min

Reglerna skärps nu för invandrare som befinner sig olagligt i USA.

Innebörden är att fler kommer att tvingas lämna landet och många av de cirka 11 miljoner som vistas utan giltiga papper i USA är rädda.

- Det är klart att människor är mycket rädda. De tänker på sina familjer, att kanske få lämna små barn, säger Yolanda som inte vill framträda med sitt riktiga namn. Hon är en av dem som berörs av nya instruktioner som undertecknats i dag efter en presidentorder från Donald Trump.

Under den förre presidenten Barack Obama har framförallt grova brottslingar deporterats men med de nya riktlinjerna utökas kretsen till dem som begått mindre allvarliga brott och dem som misstänks för brott, men alla som är i USA illegalt kan tvingas åka ut.

En skärpning jämfört med tidigare riktlinjer är att det nu ska vara möjligt att deportera fler snabbare. Tidigare kunde de som kommit in de senaste två veckorna och befann sig nära gränsen skickas tillbaka direkt. Nu ska snabbspåret kunna användas för dem som varit upp till två år i landet.

Advokater har redan protesterat att reglerna berövar människor rätt till rättslig prövning.

Upp till 10 000 nya tjänstemän ska anställas för att sköta deporteringarna som skrämmer de mellan 11 och 12 miljoner människor som berörs.

I dag har myndigheten försökt lugna med att det inte kommer bli frågan om massdeporteringar. Administrationen kräver också att delstatlig och lokal polis ska hjälpa till att leta reda på och skicka ut de papperslösa.

Det har politiker och poliser vägrat på många håll i landet, bland annat med motiveringen att det skulle undergräva förtroendet för polisen. Donald Trump har sagt att de som vägrar hjälpa till kommer att gå miste om statliga bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista