Sharon avbröt USA-besök

Israels premiärminister Ariel Sharon sitt möte med USA:s president George Bush efter beskedet om självmordsattentatet söder om Tel Aviv.
Ariel Sharon, som satt i Vita Huset i ett möte med George Bush när terrorn nådde biljardhallen i Rishon Letzion, avbröt genast sitt USA-besök och försäkrade att Israel kommer att slå tillbaka. Den som reser sig för att döda oss, ska veta att vi kommer att döda honom först, sa Sharon. Ariel Sharon tvekade inte att lägga skulden på Yasser Arafat och den korrupta palestinska myndigheten, attacken är ett bevis för Arafats sanna avsikt, sa Sharon som också förklarade att Israels nu avslutade militära operation på Västbanken varit lyckad, men att mycket återstår. Han nämnde t ex Gaza där Arafats styrkor är intakta, ändå förekommer där terrorism, sa Sharon vilket kan ses som ett tecken på att Gaza är nästa mål för Israels militära operationer. Under mötet i Vita Huset försökte George Bush förgäves övertala Sharon att förhandla med Arafat. Men i Arafats frånvaro kunde de båda ledarna enas om nödvändigheten av reformer inom den palestinska myndighet vars infrastruktur Israel just raserat. Och på frågan om han var för en palestinsk stat, svarade Sharon att det är för tidigt att diskutera den saken. USA hade hoppats kunna gå vidare, efter lyckad medling i både Ramallah och Bethlehem. Istället kommer man nu att få ägna sig åt att försöka tygla Ariel Sharons vrede.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".