Nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och hans halvbror Kim Jong-Nam
Nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och hans halvbror Kim Jong-Nam. Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN,

Diplomat misstänks inblandad i giftmordet

1:57 min

Malaysisk polis misstänker att andresekreteraren på den Nordkoreanska ambassaden i Kuala Lumpur är inblandad i giftmordet på den man som tros vara den nordkoreanske ledaren Kim Jong Uns halvbror. Flera personer har tidigare gripits efter mordet. På övervakningsfilmer syns hur två kvinnor attackerar mannen.

Kvinnorna har sagt att de inte visste vad de gjorde, men de uppgifterna tillbakavisas av Malaysias polischef Khalid Abu Bakar. Det finns ännu inget svar på vad mannen dog av.

– Kvinnorna var tränade i det de gjorde, de båda visste att det var en mycket giftig vätska de smetade in i mannens ansikte. På tv-bilderna syns hur de håller händerna i luften och sedan går och tvättar sig, säger polischefen och motsäger därmed vad den vietnamesiska kvinnan sagt att hon trott att hon deltog i en tv-show där man skulle skoja med folk.

Malaysisk polis har begärt hjälp av ambassaden så att andresekreteraren och den anställde på flygbolaget kommer till polisen för förhör.

Det var i fredags som en man som tros vara Kim Jong-Nam, den nordkoreanske ledarens halvbror, attackerades på Kuala Lumpurs flygplats av två kvinnor som smetade en giftig vätska i hans ansikte. Mannen dog innan han kom fram till sjukhus.

Kvinnorna greps dagarna efter liksom två män varav en var nordkorean, men fyra andra nordkoreaner flydda samma dag ut ur landet och tros nu vara i Pyongyang. Polischefen uppmanade Nordkorea att hjälpa till och identifiera dessa män och att skicka tillbaka dom till Malaysia så att de kan förhöras.

Polis har också höjt säkerheten kring sjukhuset där mannens kropp finns detta efter att någon igår kväll försökte bryta sig in i området. Polisen säger att de vet vem som gjorde försöket men vill inte uppge den personens identitet.

Man har ännu inte lyckats fastställa vilket gift som användes och ännu har ingen från familjen hjälpt till i identifieringen. Polisen säger att man endast kommer att lämna ut kroppen när man vet dödsorsak och identitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista