"Trump spär på negativ spiral"

1:32 min

Börserna har drivits upp mot rekordnivåer sedan Donald Trump blev vald till USA:s president. Men Trumps så kallade "America first"-politik riskerar att driva på en negativ spiral med fallande tillväxttakt i världen och en bromsad internationell handel.

– Vi hade en riktigt raket i produktiviteten under 90-talet och början av 2000-talet, men den har tappat ordentligt med fart under de senaste dryga tio åren. Jag tror att Trump kommer att spä på den spiralen, säger Mats Kinnwall, chefsekonom för Industriarbetsgivarna.

Donald Trumps löften om infrastruktursatsningar och skattesänkningar har fått börser över hela världen att stiga mot rekordnivåer och fått prognosmakare att se ljusare på framtiden. Men det riskerar att bli en kortvarig glädje, menar Mats Kinnwall.

– Finansmarknaderna har tagit fasta på hans expansiva planer. Räntor och börser har gått upp och konjunkturbarometrar, särskilt inom tillverkningsindustrin, har stuckit iväg för att folk tror att de ska få en släng av Trump-sleven. Jag tror att man kommer att bli besviken. I alla fall företag utanför USA.

Mats Kinnwalls prognos är att USA:s BNP-tillväxt blir 2,5 procent i år, vilket också är ungefär vad de flesta andra bedömare räknar med. Men samtidigt som världshandelns tillväxt bromsat in kraftigt de senaste åren så har också USA:s roll och betydelse för världsekonomin minskat ordentligt - och Trumps "America first"-politik kommer inte att stärka USA, menar han.

– Trump tror ju att den här politiken ska stärka USA och göra USA till en större spelare i världsekonomin, men jag tror tvärtom. Stänger man gränserna blir även USA fattigare. Då blir USA:s del i världsekonomin mindre och då blir istället USA ytterligare försvagat. Det är ur ett ekonomiskt perspektiv helt fel politik om man vill göra ett land starkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista