Utbildning viktigt på barntoppmöte

I New York inleds under onsdagen FN:s barntoppmöte med nästan 70 stats- och regeringschefer, företrädare från olika organisationer och så över 300 barn och ungdomar från hela världen.
-Jag är passionerat engagerad i att bekämpa fattigdomen, för den är orsak till så många problem, säger 17-åriga Latoya Barnaby, en av dom hundratals unga som tillsammans förberett sig inför dom kommande dagarnas möten med vuxna politiker i FN-högkvarteret. Den fråga som ivrigast tycks diskuteras bland barnen och ungdomarna är allas rätt till utbildning. Barntoppmötet avslutas på fredag med en slutdeklaration och en handlingsplan, där det finns konkreta punkter för till exmepel hur barnens hälsa och just utbildning ska förbättras. Kritiken har under åren varit hård för att så få eller egentligen inget land lever upp till FN:s barnkonvention och handlingsplaner från ett toppmöte 1990, till exempel när det gäller att bekämpa fattigdom. Och bland dom unga själva finns en oro för att det återigen bara kommer att bli fina ord på ett papper och alltför lite handling. -En del löften kommer inte att hållas, säger Li Yi, men det är ändå bättre att vi försöker och får medhåll av en av dom svenska delegaterna, Maja Frankell håller med.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".