Kelly och Tillerson i Mexiko – irritation från värdlandets utrikesminister

2:24 min

USA:s minster för inrikes säkerhet John Kelly lovar nu att det inte kommer att bli några massdeportationer, eller användas några militära medel, mot illegala immigranter i landet. Det sa han vid en presskonferens i Mexiko City idag efter ett möte med flera mexikanska ministrar.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson och ministern för inrikes säkerhet, John Kelly, är på besök i Mexiko.

Under torsdagen träffade de sina respektive motparter.

– Mexikos utrikesminister Luis Videgaray sa på en pressträff att han är oroad över migranters mänskliga rättigheter i USA. Han sa också att han är irriterad över att USA tar beslut som påverkar Mexiko, utan landets inblaning, säger Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin.

Efter mötet förklarade Mexikos utrikesminister Luis Videgaray att det finns både en oro och irritation över den amerikanska politiken som upplevs som "farlig för Mexiko".

Den nya administrationen i Washington har bland annat sagt att USA kan komma att skicka tillbaka migranter till Mexiko – även om de inte är mexikaner.

– På det svarade Tillerson och Kelly att man ska försöka arbeta tillsammans och att man inte kommer genomföra massdeportationer med hjälp av militären, vilket Donald Trump har varit inne på tidigare. Men det juridiska kvarstår, det är oklart om USA kan skicka tillbaka migranter till Mexiko om de inte kommer därifrån, säger Lotten Collin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista