Trumps chefsstrateg pekar ut riktningen

1:56 min

Igår gjorde president Donald Trumps chefsstrateg Steve Bannon sitt första offentliga framträdande efter valet. Det var på de konservativa gräsrötternas årliga kongress, CPAC, i Maryland.

– Det finns korporativa, globalistiska medier som kommer fortsätta motarbeta oss benhårt. Om ni tror att det kommer bli lätt att ta tillbaka ert land, så har ni fel. Det blir strid varje dag, sa Steve Bannon som hyllade Donald Trump för att inte vika ner sig och hålla vad han lovar.

Bannon framställs ofta som den som inspirerar Donald Trumps politiska förslag och han ville sträcka ut en hand till de konservativa som betraktat Donald Trump med skepsis. Chefsstrategens budskap var att hålla ihop mot motståndarna och medierna, som han kallar oppositionspartiet.

Bannon sa att Donald Trump kommer att arbeta metodiskt, bland annat för att besätta de 102 lediga jobben som federal domare ute i delstaterna. Domarna har, som visats sig nyligen med Trumps inreseförbud, stor makt att stoppa eller bromsa politiska beslut.

Ett annat löfte är att avreglera och rensa bort vad den tidigare administrationen infört. Steve Bannon kallade det att dekonstruera den administrativa staten. Det kom som en av tre delar i Trumps plan, sa han, tillsammans med nationell säkerhet och ekonomisk nationalism som bland annat innebär bilaterala handelsavtal.

Till otåliga konservativa som tycker det går för sakta med skattesänkningar och nytt försäkringssystem var budskapet tydligt.

– En ny politisk ordning är på väg. Vi kan ha olika uppfattningar men har samma kärnvärden, att vi är en nation med egen ekonomi och egna gränser, egen kultur och existensberättigande, sa Steven Bannon, Donald trumps chefsstrateg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista