Nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och hans halvbror Kim Jong-Nam
Nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un och hans halvbror Kim Jong-Nam. Foto: AP/TT NYHETSBYRÅN,

Nervgas tros ha använts vid mordet på Kim Jong-Nam

1:36 min

Malaysisk polis uppger att man hittat nervgasen VX på den kropp man tror är Kim Jong-Nam, den Nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un:s halvbror.

Nu på morgonen har den malaysiska polisen släppt det preliminära resultatet av den toxikologiska undersökningen av den man man tror är Kim Jong Nam, den Nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns halvbror.

De säger att det var det lukt och smaklösa nervgiftet VX. Den fanns i mannens ansikte och i ögonen. Vilket skulle stämma med det man ser på övervakningsfilmerna från flygplatsen där mannen attackeras av två kvinnor som ser ut att smeta ut något i ansiktet på honom.

Mannen sökte snabbt hjälp på flygplatsen och fördes i ambulans till sjukhuset men uppges ha drabbats av något slags anfall på vägen och var död innan han kommer fram.

Polisen säger vidare att nervgiftet VX tillverkas för att användas vid krigföring. Enligt amerikanska experter uppges det vara ett mycket starkt gift där döden inträffar nästan direkt ifall inte snabbt tvättas bort. Kvinnorna sökte sig snabbt till en toalett där de tvättade sig, har övervakningsfilmerna visat.

Tre personer är gripna för mordet, de två kvinnorna samt en nordkoreansk man. Men polisen söker ytterligare sju nordkoreaner varav man tror att tre fortfarande finns kvar i Malaysia. Det är bland annat andresekreteraren på den Nordkoreanska ambassaden.

Händelsen har skapat en diplomatisk spänning mellan de båda länderna och igår kom det första offentliga uttalandet från Nordkorea där de håller Malaysia ansvarig för mordet på en nordkoreanen med ett diplomatiskt pass. Men Nordkorea nämner aldrig personen vid namn inte ens det namn, Kim Jong Chol, han reste under.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista