Löfven: Vi ska vara stenhårda

5:28 min

Socialdemokraterna har lagt fram nya politiska riktlinjer – med fokus på invandring, brott och straff, och vinster i välfärden.

– Det är en doft av valrörelse här, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Inför Socialdemokraternas kongress i april lyfter nu partiet fram flera politiska inriktningar, som ska möta vad de anser är de största samhällsproblemen.

I fokus står vinster i välfärden, där en del i partiet vill gå hårdare fram, samt invandring och integration.

Bland annat säger S-ledaren Stefan Löfven att "alla som kan jobba, ska jobba" – och här syftar han på hur nyanlända ska in på arbetsmarknaden.  

– Vi behöver öka förväntningar på människor. Det ska vara samma krav på nyanlända som på alla andra, sa Löfven på en pressträff.

Andra förslag från S-partistyrelse är:

  • Underlätta för företag att anställa.
  • S ska föra vad se anser är en ansvarsfull flyktingpolitik, bland annat genom att begränsa arbetskraftsinvandringen: enkla jobb ska gå till människor som bor i Sverige. Men också genom att se till att svensk lagstiftning inte skiljer sig väsentligt från övriga EU-länder. Alla länder ska ta sin del av ansvar. Men Sverige ska också ha nationella möjligheter att hålla invandringen under kontroll för att garantera fungerande välfärd, enligt partiet.
  • S vill ta hårdare tag mot brottsligheten och att öka tryggheten. Kampen mot gängkriminalitet ska prioriteras.

– Men det räcker inte med skärpta straff...Vi ska vara stenhårda mot kriminaliteten men också mot brottslighetens orsaker, säger Löfven.

En annan prioritering är att förlänga skolplikten fram till 18 år, och ökade regionala satsningar: 

  • Fler statliga myndigheter ska flyttas ut från Stockholm. Fler bostäder ska byggas.

S har gjort en positionsförflyttning med de nya riktlinjerna. Det är vad partiet vill förmedla till allmänheten, säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det handlar dels om att man jobbar med bilden av sig själv, och kämpa mot den här bilden att det är rörigt i politiken, att Socialdemokraterna inte har greppet.

– Det är mycket betoning på ordning och reda, och plikt och krav – att göra rätt för sig.

Enligt Furtenbach beror den hårdare tonen på att nästa val börjar närma sig.

– Det är en doft av valrörelse här. Socialdemokraterna vill ta väljarna från Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista