Finansmarknadsminister Per Bolund
Finansmarknadsminister Per Bolund. Foto: TT

Hårdare regler ska stoppa penningtvätt

Per Bolund: Man ska inte kunna tvätta brottsliga pengar i Sverige
2:20 min

Det ska bli svårare att tvätta pengar i Sverige. Det vill regeringen, som presenterar ett nytt lagförslag mot penningtvätt. Fler aktörer, som till exempel pantbanker, kommer att omfattas av de nya reglerna.

– Vi behöver bekämpa den grova brottsligheten på alla sätt. Det handlar om att vi har stärkt resurserna till polisen. Vi har höjt straffen för grova brott. Vi kommer höja straffen för illegalt vapeninnehav, men det handlar också om att gå på pengarna. För mycket av det här handlar om att tjäna pengar. Och det är det vi gör med det här förslaget, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

För ett år sen föreslog regeringens utredare hårdare regler mot penningtvätt. Nu går regeringen vidare, och förslaget har skickats på lagrådsremiss.

Fler företag och organisationer kommer nu behöva hålla koll på var pengarna kommer ifrån. Bland annat pantbanker och spelbolag kommer att omfattas av penningtvättslagen, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).

– Det är ju att strypa tillflödet av pengar till den organiserade brottsligheten. Och där vi kommer vi dels se till att fler omfattas av penningtvättsreglerna, så även pantbanker och spelverksamhet, till exempel. Men det handlar också om att ha bättre koll på de som faktiskt är huvudmän bakom företag. Så man ska inte kunna gömma sig bakom målvakter, utan vi ska komma åt de som tjänar pengarna, säger Per Bolund.

Grunden till lagförslaget är ett EU-direktiv. Men regeringen väljer på sina håll att skärpa reglerna mer än vad EU föreskriver.

EU vill att kontanta betalningar för minst 10 000 euro, cirka 100 000 kronor, ska omfattas av penningtvättsreglerna. Regeringen sätter gränsen till 5 000 euro.

– Vi tycker att det är viktigt att man inte ska kunna tvätta brottsliga pengar i Sverige. Till exempel när det gäller kontanter ställer vi betydligt hårdare krav. Även små summor ska omfattas. Och vi ska kunna garantera att inte organiserade brottslingars pengar kan tvättas vita genom finanssystemet, säger Per Bolund.

Peter Sundström är vd för Pantbanken Sverige. Han välkomnar de nya reglerna, men ställer sig frågande till hur pass effektiv lagen blir.

– Vi tycker att det här är ett bra förslag, för det blir enklare för oss att kunna följa penningtvättslagen. Det är att det är mycket tydligare och klarare regler än den gamla penningtvättslagen, säger han.

– Sen tycker jag väl egentligen att den här lagen blir lite grann ett slag i luften. Det är väldigt mycket information som ska samlas in, och jag har svårt att se att det finns resurser att följa upp det. Och sen är det som så att de som sysslar med olika typer av brottslig verksamhet byter bana. Försvinner kontanterna då så minskar rånen kanske, men samtidigt så ökar kreditkortsbedrägerierna lavinartat. Det minskar inte brottsligheten, de byter bara bana, säger Peter Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".