Trump talade åter om Sverige

3:11 min

USA:s president Donald Trump talade återigen om Sverige i sitt tal på den republikanska konferensen CPAC i Maryland.

I sitt tal på CPAC i Maryland nämnde president Donald Trump återigen om Sverige.

– Titta på vad som händer i Sverige, sade presidenten som ett exempel på misslyckad immigrationspolitik.

– Folket där vet att jag har rätt.

Vår korrespondent Fernando Arias har lyssnat på talet och säger såhär om det nya utspelet:

– Utan att säga det rakt ut, syftade Trump här på upploppen i Rinkeby och menade att det är ett bevis för att han hade rätt i det han sa om Sverige, säger Fernando Arias.

Publiken skanderade samtidigt: "USA, USA, USA" och "Bygg muren" om den mur han under valrörelsen lovade att bygga mot Mexiko.

Och muren ska byggas snart, lovade Trump och förklarade att det kommer att ske "tidigare än planerat".

Enligt Fernando Arias höll han samma linje som tidigare i detta tal.

– Generellt i talet var det samma politiska budskap som han har fört fram under kampanjen. Han sa att eran av tomt prat är över, hans löften kommer bli verklighet. Då menade han bland annat starkare gränser och att han kommer försvara de amerikanska jobben, berättar Fernando Arias.

Trump gick också till attack mot det han kallar "fejknyheter".

– Men det är inte medierna generellt jag ogillar, utan bara just fejkmedierna, sa presidenten och betonade att det finns reportrar han tycker gör ett bra jobb, sade Trump.

Donald Trump är den första sittande president sedan Ronald Reagan som intar talarstolen på den årliga konservativa CPAC-konferensen.

Bland årets närmare 10 000 deltagare växer entusiasmen för Trump och hans politik, rapporterar amerikanska medier. En bidragande faktor kan vara att Vita huset ställer upp mangrant med talare.

I torsdags turades rådgivarna Kellyanne Conway och Steve Bannon samt stabschef Reince Preibus och vicepresident Mike Pence om att prisa Trump från jättescenen på konferensanläggningen i Maryland.

– Jag är tacksam och stolt över att arbeta med en president som kommer att upprätthålla konstitutionen och värna om människoliv, sade Pence.

Vicepresidenten hyllade bland annat de personer som Trump valt att omge sig med, han attackerade sjukförsäkringsreformen Obamacare, och pratade om att Trump äntligen ska sätta stopp för illegal invandring.

Tidigare hade chefsstrategen Steve Bannon lovat att ytterligare "bryta ner" statsapparaten. Han attackerade också globala mediebolag som han anser är emot regeringens nationalistiska ekonomiska agenda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista