Flera medier stängs ute från presskonferens med Spicer

1:14 min

Journalister från New York Times, Politico och CNN får inte delta i presskonferensen med Donald Trumps pressekreterare Sean Spicer i kväll.

Medierna finns bland de som Donald Trump har beskyllt för vara en del av "Fake news media".

Bland de medier som får delta finns "Alt-right"-sajten Breitbart, Fox News och ABC.

I protest mot beskedet från Vita Huset, som beskrivs som ovanligt, kommer också reportrar från nyhetsbyrån AP och Time Magazine att avstå från att delta i presskonferensen.

– Ingenting liknande har tidigare hänt under de många år vi har bevakat en rad regeringar ledda av olika partier, säger New York Times chefredaktör i en kommentar på tidningens sajt.

– Vi protesterar kraftigt mot att New York Times och andra medier uteslutits. Det är oerhört viktigt att medier får tillgång till regeringen och att den är transparant, säger chefredaktör Dean Baquet vidare.

Även CNN protesterar mot beslutet: "Det här är en oacceptabel utveckling av Trumps vita huset. Det är tydligen såhär de hämnas när man rapporterar om saker de inte gillar. Vi kommer fortsätta att rapportera oavsett," skriver CNN.

President Donald Trump har flera gånger de senaste veckorna beskyllt medierna för att vara oärliga och sprida falska nyheter. Tidigare under kvällen sa Trump på en republikansk konferens i Maryland att medierna har en egen agenda och är "folkets fiende".

Vita huset har inte gett någon förklaring till varför journalister från New York Times, Politico och CNN inte fick delta på presskonferensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista