Nils Bildt skyller misstag på Fox

2:49 min

Intervjun med den "nationella säkerhets- och försvarsrådgivaren" Nils Bildt i Fox news har blivit en världsnyhet. 
– Det är faktiskt något Fox får ta på sig själva hur de titulerat mig på tv-skärmen, säger Bildt.

Inslaget om integration och invandring i Sverige sändes på den konservativa amerikanska tv-kanalen Fox News i torsdags. En av de medverkande, Nils Bildt, presenterades som svensk rådgivare i frågor som rör försvar och nationell säkerhet - men varken utrikesdepartementet eller Försvarsmakten känner till honom. 

Titeln som nationell säkerhetsrådgivare gav intryck av att Nils Bildt skulle företräde den svenska regeringen men det är något som tv-kanalen får stå för enligt Bildt. 

– Jag var inte medveten om vilken titel de skulle använda, jag hade inte ens sagt någonting om svensk utan jag hade sagt internationell konsult och säkerhetsrådgivare, säger Bildt. 

I inslaget beskrivs Sverige som ett land hårt utsatt för kriminalitet kopplat till invandring. När Bildt bjöds in presenterades inslaget som en debatt om de sociala frågorna i Sverige, enligt honom själv. Själv flyttade han utomlands 1994 - i dag bor han i USA där han säger sig driva en rad säkerhetsföretag.

Är det här frågor som du kan? 
– Om man tittar på internationella säkerhetsfrågor och hur invandrare till Sverige tyvärr i alldeles för stor utsträckning har varit inblandade, rest till Syrien och så vidare så är det någonting jag kan och har stor kännedom om.

Är det sådant du jobbar med?
– Ja. De här frågorna kommer ju fram på både en internationell och på en praktisk nivå inom arbete som rör vid informationsinhämtning och terroristdåd och sådana frågor som jag jobbar med en hel del.  

Den svenska situationen – hur väl känner du till den? 
– Jag tycker väl att jag har varit med och pratat både med kollegor i Sverige och med goda vänner och jag spenderar en hel del tid i Sverige. Klart man observerar samhället man spenderar tid i, det gör man ju alltid. Sen kan man ju titta konkret på fakta vad det angår ekonomisk utveckling, förorter i storstäderna i Sverige och radikalisering utav vissa mindre grupper av invandrare i Sverige och så vidare. Där finns ju en hel del information som man självklart har tillgång till. Så att det är väl både och, säger Bildt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista