Fluglarver
1 av 2
Fluglarver. Foto: Samuel Blyth
Fluglarver
2 av 2
Foto: Samuel Blyth

Fluglarver ska slå två flugor i en smäll

"Vi behöver en halv miljon larver varje dag"
1:12 min

En halv miljon fluglarver ska äta ett ton matavfall per dag i en försöksanläggning i Eskilstuna.

Att förvandla matavfall till djurfoder med hjälp av fluglarver ger flera fördelar jämfört med andra sätt att ta hand om matavfall. Det visar ett forskningsprojekt vid lantbruksuniversitetet i Uppsala, SLU.

Projektet har nu fått pengar för att gå vidare och bygga en fullstor försöksanläggning i Eskilstuna, där fluglarver ska äta upp ett ton matavfall per dag.

– Du har ju verkligen två flugor i en smäll, om man ska vara lite vitsig. Du ersätter ett fodermedel som är miljöovänligt och så får du ett värde in i avfallshanteringen, säger Björn Vinnerås som är docent i kretsloppsteknik på SLU.

Från att på SLU:s egen anläggning i Uppsala ha låtit fluglarver äta upp ett kilo matavfall per dag, ska nu projektet skalas upp genom en försöksanläggning i Eskilstuna, där larver ska kunna ta hand om ett ton matavfall per dag.

– För att behandla ett ton kommer vi att behöva ungefär en halv miljon larver varje dag, säger Björn Vinnerås.

Försöksanläggningen som ska stå färdig till hösten blir möjlig tack vare att Eskilstuna energi och miljö finansierar själva byggandet av anläggning och att Naturvårdsverket nyligen beslutade att stödja projektet med en och en halv miljon kronor.

Björn Vinnerås på SLU tror att sån här storskalig fluglarvskompostering i framtiden kommer att bli ett intressant alternativ för både kommuner och industrier av olika slag.

Dels för att det är tekniskt betydligt enklare än att till exempel bygga en biogasanläggning, dels för att det finns en stor efterfrågan på det protein som kan utvinnas ur fluglarverna och användas i djurfoder.

– Vi kan dubblera värdet på avfallet genom att vi får en produkt som har ett högt kommersiellt värde. Proteiner har ett högt pris idag på världsmarknaden, säger Björn Vinnerås.

Att göra djurfoder av fluglarver är enligt Björn Vinnerås mer hållbart än att göra det av sojabönor eller fiskmjöl, som är vanligt idag.

Men det finns ett problem. I EU är det fortfarande förbjudet utfodra produktionsdjur, som grisar och höns, med insekter som fötts upp på animaliska ämnen. 

– Jag tror att lagstiftningen kommer att ändras inom EU inom en snar framtid. För det finns nu ett hårt tryck från många länder på att man ska kunna använda insekter som ett proteintillskott, säger Björn Vinnerås på SLU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".