Hårda ord vid Enronrättegång

Det blev hårda ordväxlingar när rättegången mot en av världens största revisions-firmor - Arthur Andersen - i torsdags inleddes på allvar. Och för Andersen, som misstänks för för att ha dolt bevis i den stora Enron-kollapsen, handlar det om att överleva
Arthur Andersens advokater protesterade vilt när åklagarsidan drog fram revisionsfirmans gamla synder för att försöka bevisa att Andersen hade motiv att dölja sin inblandning i Enronhärvan. Firman har medgivit att anställda förstörde tusentals dokument som hade varit värdefullt bevismaterial i utredningen kring energihandelsföretaget Enrons gigantiska kollaps. Men advokaterna menar också att ledningen inte kan ta på sig ansvaret för det som skedde - något som det amerikanska justitiedepartemnet alltså inte håller med om. Försvaret betecknade under torsdagen åtalet som inkompetent, och upprepade återigen argumentet att det är oförsvarligt att förstöra ett helt företag, med 85.000 anställda över hela världen, för vad någon enskild person gjort. En av de ansvariga för förstörelsen av dokument, den tidigare Andersen-anställde David Duncan, är för övrigt åklagarsidans huvudvittne och han har gått med på att berätta vad som hände i utbyte mot ett mildare straff. I morgon ska han enligt planerna vittna. Om Andersen fälls i rättegången, väntas firman helt falla samman. Redan har en stor del av de internationella kontoren gått samman med konkurrenter, och kunderna har lämnat byrån i hundratals. Skulle revionsbyrån däremot frikännas ses det som ett tecken på att det amerikanska justitiedepartementet kommer att få mycket svårt att vinna det större och betydligt krångligare målet mot Enrons ledning. Men trots att småsparare som förlorat mångmiljonbelopp på kollapsen, gärna vill se någon skyldig dömas, så sa en av dem lite uppgivet häromdagen : de enda som kommer att tjäna på alla rättegångar är advokaterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista