Analys: Trumps tal var positivt

5:06 min

USA:s president Trumps installationstal var dystopiskt – präglades av en undergångsstämning. Men nattens första tal inför kongressen var annorlunda: mer positivt.

– Allt som är trasigt  i vårt land kan lagas. Alla problem kan lösas. Familjer kan finna hopp. Vårt folk förtjänar så mycket mer, sa Donald Trump i sitt första tal inför kongressen.

Det var ett mer traditionellt presidenttal, där han underströk möjligheterna i USA:

– Det innehöll en mycket mer positiv vision: Nu ska vi gå framåt, vi kan, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier i P1-Morgon.

En av anledningarna till Trumps ändrade ton är att talet var riktat till USA:s kongress, där den kommande budgeten ska fattas. 

– Trump drog upp en agenda och introducerade ett antal kommande förslag som han behöver kongressens hjälp för att genomföra. 

Några sedan tidigare kända reformförslag är att göra om sjukförsäkringsreformen Obamacare, sänka skatterna för bolag och privatpersoner, och bygga en mur mot Mexiko. 

– Han antydde också en enorm satsning på infrastrukturen i landet, på vägar, järnvägar och flygplatser. Det kommer kosta väldigt mycket pengar, men det sades ingenting om hur det ska finansieras. 

Samtidigt var talet nationalistiskt: Trump talade om "USA och folket", säger Dag Blanck.

– Den andra sidan av talet var mer ideologisk. Den handlar om USA:s roll i världen, att USA är ansatt, invandring är ett problem och att man inte ska dra nytta av landet längre.

– Där ser man väldigt tydligt en sorts amerikansk nationalism som man också hörde i installationstalet. Han sa: Jag är USA:s president, inte hela världens.

Detta var en markant skillnad från tidigare presidenter, bland annat Barack Obama. Trump talade alltså inte om sig själv och USA som den fria världens ledare.

– USA ska gå sin egen väg, dra sig tillbaka. Det är något annorlunda än vi hört tidigare. Detta har en lång tradition i amerikansk historia, som nu har kommit tillbaka lite.

Ett glädjande besked gavs också till Nato-länderna. Trump understök nämligen att USA stödjer Nato.

– Vi värderar våra allianser, sa presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista