Juncker: Fem vägar framåt för EU

1:39 min

EU-kommissionen presenterade i dag sin så kallade vitbok med olika scenarier för EU:s framtid efter brexit.

– Hur ska EU se ut när Storbritannien lämnar unionen, här förväntar sig EU-medborgarna att få svar, sade Jean Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande.

Han vill att högtidlighållandet av Romfördraget som fyller 60 år den 25 mars ska bli startpunkten för en bred diskussion om EU:s framtid.

EU-kommissionen kommer inte med något eget förslag utan pekar på fem olika möjliga scenarier.

– Vi vill inte komma med dekret, utan vi vill lyssna, sade Juncker.

Ett möjligt scenario är att fortsätta precis som i dag. Ett annat, mer långtgående, är att ta steget mot ett överstatligt EU med gemensam lagstiftning på alltfler områden. En tredje variant är tvärtom att begränsa samarbetet till enbart ett europeiskt frihandelsområde.

Ytterligare ett alternativ, som Juncker själv tidigare uttalat sitt stöd för, är ett EU i olika hastigheter. Där EU-länderna går framåt i eget takt och själva väljer om de vill vara med eller inte på nya samarbetsområden, som till exempel försvarssamarbete eller samarbete kring sociala frågor.

Någon fördragsändring, för att antingen stärka EU:s makt eller rulla tillbaka makt från Bryssel, finns det inte stöd för i dagsläget, enligt Juncker.

Nu behövs realistiska visioner.

– Vi kan inte styra solen eller månen, vi måste fokusera på samarbetsområden där vi faktiskt kan göra skillnad, sade Juncker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista