Per Kogner, överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och professor vid Karolinska Institutet, har lett den svenska delen av barncancerstudien.
Per Kogner, överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och professor vid Karolinska Institutet, har lett den svenska delen av barncancerstudien. Foto: Foto: Ulf Sirborn.

Ny metod räddar fler barn med allvarlig cancer

1:21 min

En ny kombination av läkemedel och stamcellstransplantation kan rädda fler barn som drabbats av svår cancer, enligt en ny forskningsstudie.

Barn från 18 länder, däribland Sverige, har ingått i en forskningsstudie, som idag publiceras i The Lancet Oncology. 

Överläkare Per Kogner vid Astrid Lindgrens barnsjukhus har lett den svenska delen av studien och han berättar att läkarna jämförde traditionell behandling med  den nya kombinationen av mediciner plus stamcellstransplantation.

Resultaten visar att fler barn nu överlever den allvarliga formen av så kallat neuroblastom.

– Det här är ett stort genombrott för de svårast sjuka barnen med cancer. Vi har en ny behandling som ger bättre överlevnad och dessutom ger mindre biverkningar vilket ju är en väldigt gynnsam utveckling, säger han.

De flesta barn som drabbas av cancer överlever i dag med hjälp av allt bättre behandling. Men för de som drabbas av de svåraste cancerformerna, bland annat den här typen av aggressivt neuroblastom har utvecklingen av nya behandlingar inte gett några överlevnadsvinster.

Sjukdomen drabbar små barn, ibland alldeles nyfödda. Det är en sjukdom som sprider sig snabbt, ger dottertumörer och den är mycket svår att bota.

Därför är den nya behandlingen här mycket efterlängtad, enligt Per Kogner.

– Det betyder att vi idag botar ungefär hälften av barnen. Det innebär att de blir långtidsöverlevare och vi följer dem tills blir vuxna, 18 år, och kan gå någon annanstans på kontroll eller slippa sjukvården helt, istället för att dö inom ett eller två år, säger han.

Kan alla barn som skulle behöva den här behandlingen också få den?

– Av de barn som svarat på den inledande behandlingen ger vi dag alla barn denna terapi som vi i den aktuella studien prövade mot den tidigare standardbehandlingen. Därför har överlevnaden ökat påtagligt sedan vi började med detta, först som studie och nu som klinisk rutin och vardag, avslutar Per Kogner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista