EU vill att fler asylsökande ska låsas in

1:59 min

Fler asylsökande ska låsas in inför utvisning, det föreslår EU-kommissionen i dag.

EU vill öka takten i utvisningarna av asylsökande som fått avslag på sina asylansökningar. 2015 var det bara 36 procent av de som fått avslagsbeslut som faktiskt lämnade EU, och det här måste bli bättre, anser EU-kommissionen.

– Därför måste EU-länderna nu utnyttja de lagliga möjligheter som redan finns att låsa in asylsökande i förvar, sade EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel. 

Enligt EU:s så kallade återvändandedirektiv från 2008 får EU-länderna som en sista utväg låsa in asylsökande som inte samarbetar eller som riskerar att avvika i upp till sex månader, och i undantagsfall upp till 18 månader. Men många EU-länder utnyttjar inte den möjligheten.

EU-kommissionen är beredd att finansiera nya försvar i Grekland och Italien, där det kan handla om tiotusentals personer som ska låsas in. Men det handlar inte om koncentrationsläger, sade Dimitris Avramopoulos.

– Det skulle strida mot våra principer, mot våra värden och mot EU:s lagstiftning.

Enligt EU-kommissionen kan även minderåriga låsas in. Det är också ett sätt att skydda dem från att hamna i kriminalitet eller utnyttjas av människosmugglare, sade Dimitris Avramopoulos. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista