Advokat: Hit kommer människor ingen talar om

1:55 min

EU arbetar hårt på att stoppa migrationen från Afrika genom att bilda ett liknande avtal med Libyen som det man tidigare skapat med Turkiet. Flest migranter kommer nu till Europa via Europa. Men en annan väg är den via Ceuta – mitt emot Gibraltar.

Migranter stormar regelbundet de höga staketen runt Ceuta, men för araber är det enklare, förklarar advokaten Halid Mustafa Mohamed:

– Ceuta är mycket, mycket speciellt, för hit kommer människor som ingen talar om. Varje dag passerar 30 000 gränsen hit och de behöver bara ha ett marockanskt pass men inget visum, säger Halid Mustafa Mohamed. Normalt sett åker de flesta hem på kvällen igen.

– Men polisen hinner inte ha kontroll över 30 000! fortsätter advokaten, och vore jag algerier så skulle jag kunna försöka åka in på ett falskt marockanskt pass. Det enda som skulle kunna hända är att polisen säger nej.

Den unge advokaten hävdar att syrier har tagit sig till Europa denna väg. Det här är EU i Afrika.

Närmare 40 procent av befolkningen här i Ceuta är muslimer med spanska pass, så att hålla sig i skymundan och avvakta det rätta tillfället att ta sig i båt den korta sträckan över till det spanska fastlandet är relativt lätt, enligt advokaten.

Missnöjet är utbrett i Algeriet över den dåliga ekonomin. Här i Ceuta finns många ensamma marockanska barn, som försöker komma med transporter norrut. Även bangladeshare och pakistanier kommer denna väg.

Advokaten berättar att människor simmar hit, gömmer sig i bakluckor på bilar, åker jetski över vattnet, kommer i segelbåtar och att alla inte är från Afrika söder om Sahara. 

För Halid Mustafa Muhamed är EU:s försök att täppa till vägarna ingen hållbar lösning för att stoppa migranter, utan Afrika måste utvecklas och bli mer stabilt politiskt och utan krig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista