Trump anklagar Obama för avlyssning

1:43 min

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att företrädaren Barack Obama skulle ha avlyssnat telefonlinjerna till Trump Tower före valet i oktober förra året.

Anklagelser kom i en serie tweets på lördagsmorgonen. USA:s president redovisar inga belägg för sitt påstående att företrädaren Barack Obama skulle ha avlyssnat hans telefoner under valkampanjen i oktober 2016.

Amerikanska medier borrar just nu i frågan om vilka kontakter Trumpkampanjen har haft och har med företrädare för Ryssland.

Tvärtemot vad som sagts från kampanjen har media avslöjat att kontakter har förekommit. Det har hittills bidragit till att Trumps nationella säkerhetsrådgivare tvingats avgå och att oppositionen reser avgångskrav mot hans justitieminister.

Donald Trump har svarat med att kräva utredningar om vilka kontakter ledande företrädare för demokraterna har med Ryssland.

I morse bytte han ämne och twittrade att han nyss fått reda på att Barack Obama begärt avlyssning av telefoner i Trump Tower i oktober före valet.

McCarthyism!, skriver president Trump och frågar i nästa tweet om det är lagligt för en sittande president att avlyssna en presidentvalkampanj före valet.

NYTT LÅGVATTENMÄRKE! Det här är Nixon/Watergate, skriver Trump och kallar Obama "bad (or sick) guy", dålig eller sjuk kille.

Donald Trump redovisar inga belägg, källor eller några uppgifter om vad anklagelsen bygger på.

Den amerikanske presidenten har själv ofta anklagat medierna för att sprida uppgifter utan belägg och för att inte redovisa källor.

Anklagelserna har hittills inte kommenterats av varken Vita Huset, Trumps själv eller den förre presidenten Barack Obama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista