Delad bild: man med mikrofon, raserat hus.
Ammar Al-Azaki som deltog i Arab Idol säger att det räcker med krig i Jemen. Foto: Joseph Eid/TT, Hani Mohammed/TT.

Idol ger hopp åt sargat Jemen

2:29 min

I Jemen är sju miljoner människor i riskzonen för svält, enligt FN. Då gäller det för dem som kan att ta vara på de få ljusglimtar som erbjuds.

När finalen av det populära tv-programmet Arab Idol hölls för en vecka sedan bänkade sig folk på caféer med solpaneler och generatorer för el i Jemens huvudstad Sanaa. En av finalisterna, Ammar Al-Azaki, är Jemens stora stolthet just nu.

Kriget i landet har pågått i två år och det råder brist på allt: mat, mediciner, bränsle, och el.

FN har de senaste veckorna larmat om att sju miljoner jemeniter närmar sig svältgränsen. Två miljoner barn under fem år är undernärda och över 18 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp.

– De vet inte hur de ska få tag på nästa mål mat, människor saknar mat, mediciner och hem, säger Afrah Nasser, journalist och människorättsaktivist från Jemen, nu bosatt i Göteborg.

Hon följer kriget mellan de shiamuslimska huthirebellerna och den saudi-ledda koalitionen noga. Sedan den saudi-ledda militäralliansens flyganfall inleddes i mars 2015 har minst 7 400 människor, varav många civila, dödats i striderna.

Bombräderna mot Jemen har vid flera tillfällen av FN klassats som sannolika krigsbrott.

När Amnesty i veckan gav ut en rapport om att huthi-rebellerna i allt större utsträckning nu rekryterar barnsoldater, blev journalisten Afrah Nasser inte förvånad. Hon har själv kusiner i 15-års åldern som plötsligt tvingats följa med miliser för att stridstränas.

– Det är sorgligt, vi kommer ha en hel generation som inte känner till något annat än våld och krig, säger Afrah Nasser.

Just därför blev musiktävlingen Arab Idol, med den jemenitiske sångaren Ammar Al-Azaki så viktig för många. Hans framträdanden har erbjudit det jemenitiska folket en glimt av hopp och blivit politiskt laddat, säger Afrah Nasser. Efter det sista framträdandet sa sångaren också att det räcker med krig nu, vi har fått nog.

– Han vann inte tävlingen, men där och då kändes det nästan som att han var den enda legitima presidenten för miljontals jemeniter, säger Afrah Nasser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista