Personer går på en grusväg i ökenlandskap.
Tusentals människor kommer varje dag till gränsen mellan Sydsudan och Uganda. Foto: Cornelia Kästner/LWF/TT.

Uganda hårt pressat av svälten i Sydsudan

"När det är så fruktansvärt mycket människor så räcker inte resurserna till"
1:29 min

Hundratusentals människor är drabbade av svälten i Sydsudan och vid gränsen till Uganda är situationen kaotisk.

– Just nu kommer ungefär 2 000 till 3 000 människor om dagen till det här distriktet. Rekordet är 7 000 människor på en dag. Det är ofattbara mängder människor. Systemet att ta emot människorna i ett flyktingmottagande sätts under hård press, säger Anna Garvander chef för Svenska kyrkans humanitära arbete, som precis kommit hem från en flyktingförläggning i Moyo.

Förra veckan larmade FN om att det råder svält i Sydsudan. 100 000 människor är drabbade och ytterligare en miljon befinner sig på gränsen till hungersnöd i det krigsdrabbade landet.

Redan före svältlarmet så har omkring 700 000 sydsudaneser flytt undan kriget till grannlandet Uganda. Bara i januari kom över 50 000 personer.

– När det är så fruktansvärt mycket människor så räcker inte resurserna till. Det är ont om vatten. Vatten körs in i tankbilar. Det är ont om mat. FN har så knappa resurser så det är väldigt små ransoner. Själva området är satt under en jättepress.

Sida har beslutat om utökat bistånd till länder som hotas av svält, och Uganda kommer få 15 miljoner. För att lösa krisen behövs både långsiktiga lösningar som att få stopp på kriget i Sydsudan, men också akut nödhjälp.

– Vi går på knäna. Vi behöver mer resurser, mer finansiella resurser för själva flyktingmottagandet och nödhjälpen som är. Mat, vatten, mediciner, tak över huvudet och insatser för skydd, säger Anna Garvander, chef för Svenska kyrkans humanitära arbete.

Relaterat

Mer om Sydsudan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".