Trump tyst om Twitter-anklagelser

1:15 min

I USA uppmanas president Donald Trump att förklara sina anklagelser mot företrädaren Barack Obama. I en serie tweets igår hävdade han att Barack Obama beordrat avlyssning av telefonerna i Trumps bostad och kontor i New York, Trump Tower.

Hittills har det varit tyst både från presidenten och hans talespersoner om vad anklagelserna bygger på.

De flesta bedömare som uttalat sig här anser att det är uteslutet att den förre presidenten Barack Obama skulle ha beordrat avlyssning av Donald Trumps telefoner under valrörelsen.

En talesperson för Barack Obama dementerade påståendet kategoriskt och sa att Obama och övriga i Vita Huset aldrig la sig i utredningar under ledning av ett oberoende justitiedepartement.

Donald Trump och hans närmaste krets funderar på hur de ska hantera reaktionerna på Donald Trumps senaste twitterutbrott.

De allvarliga anklagelserna mot den före detta presidenten, skulle, om de var sanna, vara en av de större skandalerna i modern tid i Washington.

En första axelryckning i Washington över att Trump twittrat något igen i gryningen övergick snart i frågor om varifrån presidenten fått sina uppgifter som publicerades utan belägg eller källor. Anonyma medarbetare sa att de inte hade en aning om vad han menade.

En spekulation var att han inspirerats av konspirationsteorier i medier allra längst ut på högerkanten. Donald Trump har sagt att Obama ligger bakom både väljarprotester mot republikanska kongressledamöter och läckor som skadar Trumpadministrationen. Presidenten litar inte på underrättelsemyndigheternas lojalitet.

Om det var ett försök att avleda uppmärksamheten från frågor om Trumpkampanjens Rysslandskontakter lyckades det inte.

Det var tyst från kretsen kring Donald Trump hela dagen igår om avlyssningsanklagelserna. Inga myndigheter kommenterade heller. De allra flesta av de republikanska kongressledamöterna hade inget att säga om sin president, men ett par avvikare begärde redovisning av vad hans anklagelser bygger på.

Enligt anonyma uppgifter i medierna har en högt uppsatt tjänsteman i Vita Huset fått i uppgift att "säkra tillgången" till ett beslut i en specialdomstol som man tror har gett klartecken för någon form av avlyssning relaterad till Donald Trump och hans kampanj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista