Ber kongressen utreda Obamas påstådda avlyssning

2:43 min

USA:s president, Donald Trump, vill att den amerikanska kongressen utreder om det finns någon sanning i hans påståenden om att företrädaren Barack Obama låtit avlyssna honom under valkampanjen.

– I går påstod ju presidenten att Barack Obama skulle ha beordrat avlyssning av Donald Trump medan Trump var kandidat. Det dementerades kategoriskt från Obamas håll och ingen bedömare här tror att det skulle vara sannolikt att Obama skulle ha beordrat något sådant, säger Inger Arenander som är Ekots korrespondent i Washington.

Hon fortsätter:

– Sedan var det tyst från Vita huset hela dagen i går och nu kom det från presstalesmannen, att man begär att kongressen ska utreda om det här som presidenten påstod har någon grund.

– Pressekreteraren talade om politiskt motiverade utredningar från Obama-administrationen och rapporter om avlyssning som är mycket besvärande. Men nu vill Vita huset inte kommentera detta något mer förrän utredningen i kongressen är färdig.

Så varför kräver de det här just nu?

– Anfall är bästa försvar kan man kanske säga, för Donald Trump har fått mycket kritik för att han påstår att Obama skulle ligga bakom beslut om avlyssning, utan grund och utan källor.

– Det pågår dessutom mycket diskussion om Trump-kampanjens eventuella kontakter med Ryssland under valkampanjen. Det har hittills lett till att hans nationelle säkerhetsrådgivare tvingats avgå, hans justitieminister är i hetluften och oppositionen har krävt att han ska avgå. Så det är väl också ett sätt att byta fokus och försöka rikta kritiken och anklagelserna mot Obama i stället.

Under morgonen, amerikansk tid, har bland andra den förre spionchefen James Clapper och den republikanske senatorn Marco Rubio från Florida, som sitter i senatens underrättelsekommitté, uttalat att de inte hört talas om någon sådan avlyssning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista