rbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) håller pressträff för att ge en lägesbeskrivning av nyanländas mottagande och etablering. Foto: Claudio Bresciani / TT .
rbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) håller pressträff för att ge en lägesbeskrivning av nyanländas mottagande och etablering. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Samma krav för nyanlända och arbetslösa

0:26 min

Regeringen vill att samma krav ska gälla för nyanlända som för andra arbetslösa. Därför tas nu rätten till en etableringsplan bort.

I stället ska Arbetsförmedlingen anvisa nyanlända till arbetsmarknadspolitiska program.

Precis som för andra arbetssökande ska de få en individuell handlingsplan och få de insatser som bedöms behövas för att leda till arbete eller studier.

Regeringen och Alliansen har kommit överens om att det ska bli samma krav på dem som går etableringen, alltså nyanlända, som på arbetslösa, säger Ivan Garcia, politiskt reporter på Ekot. Om man till exempel tackar nej till ett jobb, så blir man av med ersättningen.

– Och det sammanfattas med att etableringen inte längre är en rättighet, utan det blir en vanlig arbetsmarknadspolitisk åtgärd.

Varför kommer detta nu?

– Det har funnits kritik länge om hur etableringen fungerar, att många inte fått jobb efter två år, säger Ivan Garcia.

– Redan hösten 2015, i migrationsöverenskommelsen, kom regeringen och Alliansen överens om att man skulle göra något åt den saken.

– Där står det dock inget om hårdare krav, det verkar vara mer att tongångarna nu går åt det hållet, säger Ivan Garcia.

Nyanlända bör omfattas av ett proportionerligt åtgärdssystem som i stort motsvarar det som idag gäller för övriga arbetssökande, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Även dagens etableringsplaner upprättas av Arbetsförmedlingen och innehåller minst Svenska för invandrare (SFI), arbetsförberedande insatser, till exempel praktik, och samhällsorientering. Etableringsplanerna omfattar vanligtvis 24 månader och innebär aktiviteter på heltid.

Syftet med det nya förslaget, som finns i en lagrådsremiss, är att minska onödig administration och skapa förutsättningar för en ökad flexibilitet och effektivitet i etableringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista