Nytt bakslag för Greklands ekonomi

1:00 min

Greklands hårt pressade regering drabbades av ännu ett bakslag när siffror i dag visade att ekonomin gick betydligt sämre förra året än vad tidigare prognoser sagt.

Fjolårets tre sista månader sjönk landets BNP med 1,2 procent jämfört med kvartalet innan - mot beräknade 0,4 procent.
Samtidigt är Grekland mitt inne i känsliga samtal med de internationella långivarna om nästa utbetalning av landets gigantiska nödlån.

Under ett regeringssammanträde i dag sade Greklands premiärminister Alexis Tsipras att landets ekonomi nu vänt blad och att prognoserna talar för en exceptionellt hög tillväxt i år - ungefär samtidigt publicerades siffror från Greklands statistikmyndighet som talade ett helt annat språk.

Under sista kvartalet i fjol minskade landets ekonomi med 1,2 procent jämfört med kvartalet innan. Jämfört med sista kvartalet 2015 sjönk BNP med 1,1 procent. Så illa har det inte sett ut för grekisk ekonomi sedan krisåret 2015 då Grekland var på väg att tvingas lämna eurozonen.

De dystra siffrorna kommer samtidigt som representanter för de internationella långivarna är tillbaka i Aten för att förhandla fram nya sparåtgärder från grekisk sida - ett krav för att nästa del av det gigantiska nödlånet på 86 miljarder euro ska betalas ut. Senast i juli behöver Grekland pengarna för att kunna betala tillbaka på sina skulder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista