Fler Europapatent till svenska företag

1:50 min

Det går bra för svenska företag i jakten på europeiska patentskydd. Det har beviljats 37 procent fler under 2016 vilket är den största ökningen på tio år.

En orsak till ökningen är en kraftsamling från Europeiska patentverket, EPO, att korta handläggningstiderna på ansökningar som blivit liggande i flera år. Det säger Patent- och registreringsverkets generaldirektör Susanne Ås Sivborg.

– Svenska företag har varit väldigt duktiga på att söka patent. Sverige ligger högt, speciellt per capita, och därför blir det många patent som godkänns när EPO börjar arbeta av ansökningar som ligger.

Så det här säger mer om EPO än det gör om svensk innovationskraft?

– Det säger mer om EPO just nu, men det säger ju också att det är många svenska företag som har sökt patent tidigare, säger Susanne Ås Sivborg.

Långa handläggningstider för patentansökningar inom Europa, i vissa fall upp till sju till åtta år, har kostat tid, pengar och möjligheter för företag över hela kontinenten. Men efter att Europeiska patentverket, EPO, i fjol lade in mer resurser och högre växel för att snabbare beta av högarna av ansökningar, ökade alltså antalet beviljade patent till svenska företag med 37 procent under 2016 jämfört med året innan. 

2 661 stycken blev det i fjol, mycket inom tekniktunga branscher som telekom.

Fast samtidigt som antalet beviljade patentskydd inom Europa ökar kraftigt så minskade antalet patentansökningar för Europa från svenska företag. Det räknar dock Susanne Ås Sivborg in under rubriken normala cykliska svängningar.

– Långsiktigt vet vi att exempelvis läkemedelsindustrin har gått lite sämre i Sverie under några år, men nu har den branschen börjat öka lite grand igen. Vi tror vi kommer få se fler ansökningar från life science- sektorn i framtiden eftersom man där satsar mycket på forskning och utveckling.

Trots färre patentansökningar kammar Sverige liksom i förfjol hem ett brons i den europeiska innovationstoppen, genom en tredjeplats vad gäller antalet patentansökningar per capita bland de 38 medlemsstaterna. Etta är Schweiz och tvåa Nederländerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista